BIJLMER PIONIERS: Henk van de Belt

In Bijlmer Pioniers leest u de verhalen van de mensen die zich op een bijzondere wijze, in de Bijlmergeschiedenis, hebben ingezet voor de gemeenschap en de opbouw van dit stadsdeel.

Door Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero

In 1970 kreeg hij een job bij een studio in Bijlmerflat Grubbehoeve waar hij boeken en magazines maakte. Het studiowerk bracht hij naar uitgeverijen met zijn oldtimer, een paarse BMW 501. Naast zijn studie aan de Rietveldacademie werkte hij bij verschillende reclamebureaus en bij het befaamde ontwerpbureau Total Design. In 1983 startte hij met zijn eigen studio Ultro Design dat zich vooral richtte op designprojecten voor uitzendbureaus, ministeries en banken. In Zuidoost leverde hij jaren publicaties voor Bureau Vernieuwing Bijlmermeer.

ANONIEM EN BRUISEND
“Mijn eerste woonplek was een oud kraakpand in Pijp. Een verademing was daarna de nieuwe groene Bijlmer. Voor totaal 286 gulden per maand woonden we er comfortabel met z’n zessen in een ruim Kikkenstein appartement. Lekker anoniem en het bruisende culturele Amsterdam dichtbij.
Zo rond 1990 ging het slecht met de Bijlmer. Veel verloedering, inbraken en leegstand mede door gebrekkig sociaal en technisch beheer. Een vergelijkbare woning in de regio was niet te vinden. Mijn vader zei vaak ‘het is strijden of lijden’. Het werd dus strijden. Samen met buurtgenoten inzetten voor een schoon, veilig, gezellig en fraai stadsdeel.”

100 COLLECTIEVE RUIMTEN
“De woonwijk Bijlmer was bedoeld als alternatief voor verkrotte buurten en om de na-oorlogse geboortegolf op te vangen. Ruime woningen en groene paden voor de wandeling op zondag. De eerste jaren was het echt pionieren met scholen en winkels in noodgebouwen, twee buslijnen en één chinees. Ruim 100 collectieve ruimten in binnenstraten vervingen de ontbrekende buurthuizen, wasserettes en buurtcafés. Op de kabel waren vijf zenders en TV-piraten. Toentertijd deed een onwaarschijnlijke anekdote de ronde en dat was dat minister-president Joop de Uyl Suriname onafhankelijk maakte op 25 november 1975 om de leegstand in Bijlmer tegen te gaan.”

COMITÉ PA SEM
“In 1992 crashte de El Al Boeing in de Bijlmer. Plots een enorm inferno dichtbij waarvan ik de eerste videobeelden maakte. Voor mij betekende die ramp jarenlang met anderen hulpverlenen, onderzoeken, actievoeren, parlementaire enquête afdwingen en medische onderzoeken begeleiden. In 2017 heb ik met Comité Pas Sem er voor gezorgd dat de brug bij het vliegrampmonument naar Bijlmerheld Pa Sem is vernoemd. Volgend jaar komt er een tv-serie en IDFA-documentaire over de vliegramp.”

URBAN BUSINESS LAB
“De Bijlmer, eigenlijk heel Zuidoost, heeft iets magisch. Het is relaxed en rebels tegelijk. Er is diversiteit en veel stadsdeelgenoten ervaren geheim galerijgeluk. De woonwijkformule uit de jaren 70 is echter achterhaald. Transitie naar een kansenwijk is nodig. Bewoners en lokale ondernemers bij die transitie inschakelen is een must! Meer werkgelegenheid in elke wijk is nodig. Bijvoorbeeld regionale zorgcentra, multimedia en ict-studio’s, en sportopleidingen. Goed dat we nu een lyceum en technasium hebben. Graag ook nog zoiets als een Urban Business Lab. Toekomstperspectief bieden tegen bijvoorbeeld de verwerpelijke verlokkingen van de drugswereld is hard nodig.”

De vorige Bijlmer Pionier, Karin de Moor, stelt je de volgende vraag:
Hoe wordt Zuidoost ook buiten uitgaansgebied Arenagebied aantrekkelijk?

“Ik ben van menig dat het op 2 verschikkende manieren kan. Faciliteer dat elke buurt kwaliteitshoreca heeft. Steun de bestaande buurthoreca. Buurthuizen ook in het weekend open. Je moet volop kunnen ontspannen, socializen en participeren dichtbij huis. Daar is veel vraag naar. Als beheerder van buurtsalons faciliteerde ik in 10 jaar zo’n 15.000 activiteiten.
Creëer daarnaast een groot aantrekkelijk museaal en educatief park in Zuidoost met bijvoorbeeld een ‘World of Roots’ (migratie) of een ‘World of Roofs’ (wonen wereldwijd). Goed voor toerisme, educatie, recreatie, werkgelegenheid en imago.
Een inspirerend stadsdeel realiseren waar iedereen trots op kan zijn is een gezamenlijke uitdaging. Gelukkig barst Zuidoost van ideeën, kennis en energie bij jonge honden en oude vossen. En voor een goed plan is altijd wel budget te regelen!”

WAT IS JOUW VRAAG AAN DE VOLGENDE PIONIER?
Hoe kunnen we Zuidoost stadsdeelbreed economisch versterken?

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK