Bijna duizend woningen per jaar erbij in Amstel III

Amstel III

Het kantorengebied Amstel III in Amsterdam-Zuidoost verandert de komende jaren in een aantrekkelijk stedelijk gebied. Een groot deel van de benodigde nieuwe woningen in dit stadsdeel worden in Amstel III gebouwd. Tot 2027 zijn dat er minimaal 5.000 en in de periode tot 2040 worden daar nog eens 10.000 woningen aan toegevoegd. Zoals politiek besloten in zowel het sociale, middeldure als dure segment. Tegelijkertijd blijft er in Amstel III evenveel kantoorruimte, aangevuld met een stadspark en een stationspark. Zijn de plannen te ambitieus? Er ontstaan twijfels over de haalbaarheid.

Het transformatiegebied Amstel III loopt van de Johan Cruijff ArenA tot en met het Amsterdam UMC (locatie AMC) en bestaat straks uit twee buurten. We hebben alle ontwikkelingen per buurt op een rij gezet. Samen zorgen ze voor een ambitie van meer dan 7.000 woningen in de komende acht jaar.

Rondom de Hondsrugweg
Idealiter maakt in deze buurt de Hondsrugweg plaats voor het Hondsrugpark; een groene en autoluwe omgeving omringd door woningen, kantoren, horeca en andere voorzieningen. Ontwikkelaars werken hier samen aan vier grote ontwikkelingen voor deze nieuwe buurt met circa 5.000 woningen.

Nabij station Holendrecht
Het terrein tussen station Holendrecht en het AMC wordt ook groener. Het kille stationsplein zal transformeren in een parkachtige omgeving en eind 2020 telt deze buurt geen 35, maar zo’n 2.000 woningen. Nog zeker zeven panden staan klaar om daarna getransformeerd te worden tot woon- en werkomgeving.

Voorrang voor inwoners Zuidoost
Woningzoekenden in Zuidoost met een laag of middeninkomen hebben problemen met het vinden van een passende woning. Daarom moet meer dan een derde van de te ontwikkelen woningen in Amstel III sociale huur zijn. Daarnaast wordt er gezocht naar vormen om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Zo zijn er ontwikkelaars die huidige bewoners in Zuidoost voorrang willen geven op de woningen. Ook het stadsdeel Zuidoost zet zich hiervoor in. Dirk de Jager, portefeuillehouder in het stadsdeelbestuur, ziet graag dat inwoners meer mogelijkheden krijgen om binnen hun eigen stadsdeel te verhuizen. “Zuidoosters zeggen steeds vaker in hun eigen stadsdeel te willen blijven, maar door de woningnood worden ze gedwongen te vertrekken.”

Vertraging voorkomen
Veel plannen liggen nu al vast en meer dan een derde deel van de 15.000 woningen zit al in de pijplijn. Afgelopen jaar zijn de eerste werkzaamheden voor de transformatie van Amstel III van start gegaan. Wie in Amstel III is, voelt dat het nu de tijd is om stappen te zetten. Maar de ambities voor de transformatie van Amstel III lijken te hoog.

Verschillende eigenaren en ontwikkelaars gaven afgelopen jaar bij ZO!City aan dat ontwikkelen lastiger wordt. De ambitie om 15.000 woningen te realiseren, is mogelijk onhaalbaar. De nieuwbouw moet duurzaam worden en meer dan twee derde van de woningen moet bestaan uit sociale en middeldure huur. Deze ambities van de gemeente Amsterdam, in combinatie met de gestegen bouwkosten en vastgoed- en grondprijzen, zorgt ervoor dat de business cases voor de ontwikkelingen niet meer haalbaar zijn. Een enkeling ziet op dit moment dan ook af van ontwikkelen en één ontwikkelaar trekt zich zelfs helemaal terug uit Amstel III. Krijgen we nu al een vertraging in de transformatie?

Niet als het aan Ellen Nieuweboer, gemeente Amsterdam, ligt. Zij werkt hard aan de ontwikkelingen in Amstel III en heeft de ambitie om van het kantorengebied een complete stadswijk in Zuidoost te maken. “De gemeente ziet dat het lastig is om in dit transformatiegebied de businesscase haalbaar te krijgen. Hierom wijkt zij zo nu en dan af van haar ambities in het belang van de voortgang van de woningbouwproductie. Dit doet te gemeente door maatwerk-afspraken te maken met ontwikkelaars in Amstel III. De verwachting is dat de businesscases nu weer haalbaar zijn.”

Nieuwe stadswijk
De komende jaren gaat het gebied hoe dan ook op de schop en verrijst de nieuwe stadswijk. In de tijdelijkheid wordt Amstel III ook steeds bruisender, zoals je van een stadswijk in spe kunt verwachten. Denk hierbij aan de Brouwerij Kleiburg naast de IKEA, Dakterras Jackie en Club Jack op de Hogehilweg, het Hoofdkwartier Hondsrugpark op het Bullenwijkpad of de eerste Urban Welness Centre SOAK die dit voorjaar geopend is.

 

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK