Geruisloos maar zichtbaar

Korter maar heviger

Het is geruisloos aan ons voorbij gegaan. Niemand heeft het in de gaten gehad, maar op 31 juli 1667, werd er een einde gemaakt aan de Tweede Nederlandse-Engelse oorlog. In Brabant werd de Vrede van Breda getekend door Nederland, Engeland, Frankrijk en Denemarken. Ik zou bijna zeggen, kan mij dat nou verrotten, ware het niet dat bij die ondertekening Nieuw Amsterdam, het huidige New York, geruild werd voor Suriname. Ook mocht Nederland de Bovenwindse eilanden en Indonesië houden! Op die 31e juli 1667 begon de koloniale relatie tussen De Republiek der 7 verenigde Nederlanden en Suriname. Dat is dit jaar dus 350 jaar geleden.

Het is natuurlijk TE zot voor woorden hoe dat kolonialisme überhaupt werkte! Europeanen voeren met houten schuiten de wereld af en ‘ontdekten’ landen waarvan ze vervolgens zeiden dat die landen van hun waren!! Dat is dus net zoiets als naar buiten lopen en zeggen: ‘Vrienden ik heb een prachtige auto ontdekt en gekoloniseerd!’. Waarop die vriend vraagt: ‘Oh dat is mooi! Zaten er mensen in die bak??’. ‘Jazeker! De vrouwen heb ik verkracht, hun bezittingen heb ik gestolen, hun huizen heb ik in de fik gestoken, de oudjes heb ik vermoord en de rest heb ik tot slaaf gemaakt’.

Wat er precies gebeurd is in de koloniale periode van Nederland wordt angstvallig uit de schoolboekjes gehouden. Het Wilhelmus moet binnenkort weer in de scholen gezongen worden. Persoonlijk vind ik dat geen goed idee, maar als de democratie daar toe besluit wil ik dat best accepteren op voorwaarde dat de hoofdstukken over de schanddaden die gepleegd zijn door dieven, moordenaars en plunderaars als Michiel de Ruyter, Jan Pieterzoon Coen, Piet Hein en van Heutz evenredig aanbod komen in de lesboeken. Het liefst onder eindredactie van Ewald Vanvugt die het boek Roofstaat schreef.

Laatst vroeg iemand mij of de zoon van een dief en verkrachter even schuldig was als zijn vader de dader. Nee, schuldig aan de verkrachting en de roof niet. Maar het is natuurlijk wel heel bedenkelijk als je in het huis blijft wonen dat gefinancierd is door die roof, de spullen blijft gebruiken die je vader gekocht heeft met de poet en tegen de kinderen die geboren zijn uit en na die verkrachting roept: ‘rot terug naar je eigen land!’ Zelfs als je een fout huwelijk achter de rug hebt, heb je recht op allerlei regelingen zoals bij voorbeeld alimentatie. Dingen moeten geregeld worden. Zelfs dingen die je van tevoren niet hebt zien aankomen. Neem het Surinaamse AOW gat. Ze willen het geld van die oudjes die keihard gewerkt hebben om Nederland op te bouwen korten! En de enige politieke partij die een duidelijke stellingname neemt tegen dit voornemen is DENK. Naar het verleden kijken heeft alleen zin als het de blik naar de toekomst verscherpt. Als dingen geruisloos gebeuren en we ze daardoor niet horen, is het van belang dat wij de ogen openhouden en we ze zien.

 

Guilly Koster

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK