Gouden Leeuw en Groenhoven gaan voor status van gemeentelijk monument

De karakteristieke wooncomplexen Gouden Leeuw en Groenhoeven in de G-Buurt van stadsdeel Zuidoost krijgen de status van monument. Tenminste, als het aan het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel ligt. “Deze complexen zijn zo typerend voor de klassieke Bijlmer, dat we deze graag verder willen beschermen. Zodat we nu en in de toekomst ons kunnen verwonderen over het bijzondere en unieke karakter. Via de monumentenstatus kan dat,” stelt verantwoordelijk portefeuillehouder Dirk de Jager. De aanwijzingsprocedure voor de monumentenstatus gaat de inspraak in. Dit is van 27 oktober tot en met 4 december. Daarbinnen vraagt het stadsdeel aan de eigenaar om een mening te geven over de aanwijzing van het flatgebouw als gemeentelijk monument. Alle meningen worden betrokken bij het definitieve besluit over de aanwijzing tot gemeentelijk monument.

Erfgoedvereniging Heemschut  nam het initiatief voor aanvraag van de monumentenstatus. Tot tevredenheid van De Jager.  “We zijn een jong stadsdeel, maar koesteren graag onze rijke en unieke historie.” Wat dat betreft timmert het stadsdeel behoorlijk aan de weg. Zo kreeg in 2017 het Zandkasteel, voormalig hoofdkantoor van de ING in de Amsterdamse Poort, de status van gemeentelijk monument. Een jaar later werd het Bijlmer Museum, met onder meer hoogbouwflats in  karakteristieke honingraatstructuur, binnenstraten, de openbare ruimte en de hoge metrobaan, aangewezen tot eerste beschermd stadsgezicht in Zuidoost.

Volledig anders van opzet
Nu is het dus de beurt aan Gouden Leeuw en Groenhoven, met achttien woontorens en in totaal ruim achthonderd appartementen. Een ontwerp van architect Joop van Stigt en gebouwd in 1974 (Gouden Leeuw) en 1975 (Groenhoven). Naar gebruik in de (toenmalige) Bijlmer, zijn de flats vernoemd naar boerderijen die in de omgeving gestaan hebben. Bij de bouw waren ze volledig anders van opzet, dan de meeste andere woningen die toen in de Bijlmermeer stonden, de “honingraatflats” uit de jaren zestig, het prille begin van de Bijlmer, waarvan eind 1968 de eerste bewoners de sleutel kregen van hun nieuwe woning.

Voorbescherming

Bij de start van een aanwijzingsprocedure gaat de ‘voorbescherming’ in. Dit betekent dat vanaf dat moment Gouden Leeuw en Groenhoven beschermd zijn tegen sloop. Iets veranderen aan de buitenkant of binnenkant van deze flatcomplexen mag dan alleen met een vergunning.

Rondleidingen
Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost neemt begin 2021 een definitief besluit of Groenhoven en Gouden Leeuw een gemeentelijk monument worden. Afhankelijk van het besluit dat het dagelijks bestuur neemt, blijven de regels wel of niet gelden. Als de monumentenstatus een feit is, dan denkt het stadsdeel aan rondleidingen (beperkte schaal en rekening houdend met Corona) in het gebied.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK