Reacties op stedenbouwkundig plan

Samenvatting van de reacties op het stedenbouwkundig plan en op het ontwerp voor de openbare ruimte. Dit zijn de reacties van de bezoekers van de bewonersbijeenkomst van 12 november 2019.

Rond het Bijlmer Sportcentrum komen ongeveer 425 woningen. Ook komen er voorzieningen en een groene openbare ruimte. Hiervoor wordt een stedenbouwkundig plan gemaakt.

Stedenbouwkundig plan
De reacties op het stedenbouwkundig plan waren wisselend. Er waren voorstanders van het plan die graag willen dat de woningen snel gebouwd worden. Dan kunnen er ook snel mensen gaan wonen die nu een woning zoeken.

Zonlicht
Er waren ook kritische bezoekers. Dat gaat dan vooral over de inval van zonlicht (bezonning) of juist de angst dat de zon door de nieuwe gebouwen wordt tegengehouden. De Gemeente Amsterdam hebben een bezonningsstudie gedaan om te kijken of de nieuwe gebouwen ervoor zorgen dat woningen in de buurt straks minder zon hebben. Er zijn vooral zorgen over de wonin­gen aan de Troepiaalsingel. Het effect van de bezonningsstudie is nog niet duidelijk ge­noeg, er zal daarom een nieuwe studie uitgevoerd worden.

Parkeren
Bezoekers wilden weten of door de komst van de nieuwe woningen de parkeerdruk op de Vogeltjeswei zal toenemen. En of er straks prijsverschil is tussen parkeren op straat en in de Q-Park. Ook hebben sommige bezoekers het idee om deelauto’s te plaatsen in de nieuwe parkeervoorziening.

Gebouwen
Een algemene opmerking is dat het plan te vol en te druk is. Sommigen vonden het gebouw aan de kant van het Bijlmer Parktheater erg hoekig. Ook viel hen op dat dit gebouw nu hoger was dan in het stedenbouwkundig plan dat eerder gecommuniceerd was.

Doorzicht vanaf het ‘eilandje’ in het Nelson Mandelapark naar het Anton de Komplein.

Openbare ruimte
Ten opzichte van de vorige versie van het stedenbouwkundig plan, is het Gulden Kruispad voor het Bijlmer Parktheater aangepast. Hierdoor komt er meer ruimte voor laden en lossen voor het Bijlmer Parktheater. Het fietspad wordt daardoor veiliger. Dat waarderen de bezoekers.

De aansluiting van het Gulden Kruispad op de Vogeltjeswei zien bezoekers liever zoals het in de vorige versie van het plan was. Hier lag het fietspad minder recht op de woningen aan de Troepiaalsingel. Sommigen zijn bang dat de lichten van de fietsers, snorfietsers en bromfietsers die over de brug rijden straks in de woningen schijnen.

Overhang gebouw
In het plan heeft één van de gebouwen een overhang. Dat betekent dat er een stuk openbare ruimte onder het gebouw is. Bezoekers stellen vragen over de inrichting van deze openbare ruimte. Hier zijn zij bang voor hangmannen en jongeren.

Groen en ontspannen
Voor de openbare ruimte voor het Bijlmer Parktheater vinden bezoekers het belangrijk dat hier groen op ooghoogte is. In het groen voor het zwembad mogen volgens een aanwezige meer bomen worden geplaatst.

Bezoekers wensen ook een mini amfitheater, een uitbreiding van het terras in of bij het Bijlmer Parktheater en een videomuur op het Anton de Komplein. Verder zouden bezoekers het mooi vinden als de naam Vogeltjes­wei in de brug naar de Vogeltjeswei kan komen.

Doorzicht vanaf het Anton de Komplein naar het Nelson Mandelapark met de overhang van het gebouw.

Eén gedachte over “Reacties op stedenbouwkundig plan

  • februari 12, 2020 om 11:20 am
    Permalink

    Bedankt voor het delen van dit artikel over het stedenbouwkundig plan. Het denk dat het belangrijk is om als burger kritisch te blijven en feedback te geven. Uiteindelijk kan je niet iedereen tevreden stellen. Ik vind het plan er overigens zelf goed uitzien!

Geef een reactie