Welzijn op Recept, wijktour door de wijken Reigersbos en Gein

Wijktour

Het is een prachtige zonnige donderdagmiddag in april wanneer huisartsen, welzijnsorganisaties, wijkagenten, andere instanties en Bijlmer&Meer de wijk in gaan op de fiets. Maar alvorens wij met z’n allen op de fiets stappen, worden wij in het gezondheidscentrum Reigersbos hartelijk ontvangen met soep en gezonde broodjes. Na een kennismakingsronde en welkomstwoord van Kenneth Macnack, teamleider van POZO en welzijnscoach voor ‘Welzijn op Recept’, krijgen wij de eerste presentaties te horen.

Huisartsen op wijktour
De wijktour is onderdeel van ‘Welzijn op recept’ en is er om de huisartsen meer te verbinden met de wijk. Door deze wijktour leren de huisartsen de wijk kennen, komen ze te weten wat zich in de wijk afspeelt en welke organisaties of informele partijen in de wijk bezig zijn op het gebied van welzijn en zorg, waardoor ze bewoners naar deze organisaties kunnen verwijzen.

Het programma van de wijktour bestaat uit drie onderdelen waarbij wij enkele organisaties, die zich op enigerwijze bezighoudt met welzijn van de bewoners uit de buurt, in de wijk bezoeken. Diverse organisaties geven een korte presentatie over wie ze zijn, wat zij doen en waar zij te vinden zijn. De wijkagenten vertellen dat zij werken met hun eigen sociale kaarten en dat zij integraal samenwerken met de Gemeente, bijvoorbeeld met de GGD en het Openbaar Ministerie. De wijkagent heeft een adviserende en signalerende rol.

Buurt en welzijnorganisaties
Roads is ook aanwezig om te vertellen wat zij allemaal doen. Roads begeleidt mensen met psychische klachten of verslavingsproblematiek naar werk of dagbesteding. Ook burennetwerk Nellestein vertelt vol enthousiasme over hun aanbod.  Zij kunnen zorgen voor een goede buur. Dit betekent dat een goede buur zich vrijwillig inzet voor een buur die hulp nodig heeft in bijvoorbeeld het vervoer naar het ziekenhuis, boodschapjes te halen of (samen) te koken. De hulpvragende buur varieert in de leeftijd van 25 tot een kwieke 80’er die dagelijks een wandeling maakt in het mooie Gaasperplas. Burennetwerk Nellestein werkt samen met Burenwerk.

Na de eerste presentaties, fietsen wij vanuit het startpunt in Reigersbos naar het Bloemhuisje in Gein. Daar vertelt Ama de oprichter van Bloei en Groei over het ontstaan en het doel van deze mooie stichting. Als je meer wilt weten over deze stichting, kun je in de april editie van Bijlmer&Meer meer lezen over Ama in de rubriek Parels van Zuidoost. Van het Bloemhuisje fietsen wij vervolgens naar sportcentrum Pleizier, alwaar Hennie en Kaizan Pleizier ons in de foyer opwachten. Kaizan vertelt ons, in de vernieuwde fitnessruimte, welk bewegingsaanbod er allemaal is voor zowel jong als oud, van peuters die peutergym kunnen krijgen tot seniorenfitness. Ook bieden zij een grote variëteit aan groepslessen. Na de presentaties van Pleizier, MaDi en Cordaan (licht verstandelijk beperkt team) eindigen wij in het buurthuis Gein, waar het Leger des Heils een presentatie geeft over het mooie, indrukwekkend en tegelijkertijd ook innemend werk wat zij voor onze bewoners doen.

Re-Boost
Bewoner en ondernemer Renata Boston vertelt over haar onderneming Re-Boost. Renata is een mooi voorbeeld van een bewoner die met haar idee POZO heeft benaderd om haar te helpen met haar initiatief van idee tot realisatie. Met haar project de Booster geeft Renata jongeren en jong volwassenen tussen de 18 en 30 jaar die bijvoorbeeld schulden, woonproblemen en identiteitsvragen hebben, een duwtje in  de rug om weer krachtig en stabiel te zijn om een toekomst voor zichzelf op te bouwen.

Verhelderend en nodig
Na afloop verteld Anja Vrakking, huisarts in gezondheidscentrum Gein, ons wat zij vindt van deze wijktour. “Super verhelderend, omdat ik toch merk dat ik van enkele instanties niet van hun bestaan afwist. Door deze wijktour heb ik nu al patiënten in mijn hoofd die ik kan verwijzen naar de diverse instanties. Wij krijgen zoveel problemen langs het spreekuur waarvan de problematiek niet medisch is, maar een hele andere problematiek is wat ik eruit probeer te krijgen, zodat ik mijn patiënten naar de juiste instantie kan verwijzen.”

Juanita van Schoonhoven, projectleider wijkzorg Alliantie, één van de organisatoren van de wijktour, benadrukt hoe belangrijk de wijktour eigenlijk is. “Het doel van de wijktour is om op basis van de hulpvragen die de praktijk (de wijk) heeft, proberen wij hun bekend te maken met de instanties en organisaties, zodat zij op die manier hun netwerk kunnen verstevigen en dat ze elkaar snel weten te vinden. Daarnaast is het van belang dat er een diversiteit van dezelfde zorg is, zodat de klant zelf de keuze heeft. In het woud van organisaties, formeel en informeel is het belangrijk voor je klant dat je hem het juiste maatwerk kan leveren. De klant moet zich veilig voelen bij de organisatie waar je hem naartoe verwijst.”

Jakob Wedemeijer van het dagelijks bestuur, stadsdeel Zuidoost, was ook aanwezig. “Het was een goede en ook leerzame avond. Heel positief is dat er veel organisaties zijn die de soms ernstige problemen van de inwoners van Zuidoost kunnen verminderen. Duidelijk is wel dat er soms verschillende hulpverleners zijn in een gezin en er nog niet altijd regie is op de totale hulpverlening. Ook was wel opvallend dat veel hulpverleners elkaar ook nog niet zo goed kennen. Deze tour was daarom erg positief om nieuwe verbindingen te maken. Het stadsdeel wil waar mogelijk dit versterken.”

 

Door Marilva Kartoredjo

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK